Heeft u plannen om een extra kamer op de zolder te gaan bouwen? Of heeft u andere grote bouwplannen? In veel gevallen zal de elektriciteit nog moeten worden aangelegd. Een handige doe-het-zelver kan dit in principe zelf, maar het is zeker geen gemakkelijke klus. Elektra aanleggen brengt bepaalde gevaren met zich mee en daarbij moet het eindresultaat natuurlijk veilig zijn. Mocht u uw elektra zelf aanleggen, laat het dan wel altijd even checken door een elektricien om vervelende problemen te voorkomen. Hieronder leest u alles over de basisregels van elektra en het aanleggen van elektriciteit.
Basisregels
Er zijn een aantal zaken die handig zijn om te weten omtrent het aanleggen van elektriciteit. Hieronder leest u deze basisregels:

Groepen
Er wordt aangeraden om de verschillende apparaten in een huishouden te verdelen over verschillende groepen. In de keuken gebruikt u bijvoorbeeld verschillende apparaten. Het is verstandig om hier twee groepen voor te reserveren. Verdeel de apparaten gelijkmatig over de groepen. De verdeling doet u aan de hand het stroomverbruik. Informatie over het stroomverbruik vindt u op het typeplaatje, de achter van het apparaat en op de gebruiksaanwijzingen. De maximale belasting van een groep is ongeveer 3500 watt. Als u dit overschrijdt, zal de zekering of de stop de groep uitslaan.
Kleurcodes en behuizing
Als u elektriciteit gaat aanleggen, gebruik dan alleen moderne standaard elektradraad en werk aan de hand van de kleurcodes. De codes zijn als volgt: bruin draad staat voor stroomaanvoer, blauw staat voor stroomafvoer, zwart betekent stroomaanvoer vanaf een schakelaar naar een lichtpunt (schakeldraad) en geel/groen betekent aarde. Naast dat u altijd moet werken met moderne elektradraden, is het ook belangrijk om te werken met de juiste type behuizing. Voor installatiedraad gebruikt u pvc-elektrabuizen, voor aftakkingen hiervan gebruikt u een lasdoos en voor inbouwschakelaar en –stopcontracten gebruikt u inbouwdozen. Belangrijk: deze behuizing moet voorzien zijn van het Kema-keurmerk.

Zelf aanleggen
Tegenwoordig moeten de leidingen van de elektriciteit per kamer ontspringen vanuit één centraal punt, namelijk een centraaldoos. Als een kamer nog geen centraaldoos heeft, leg deze dan eerst. Vervolgens maakt u een ontwerp op papier. Denk na over waar de stopcontacten en schakelaar komen en bedenk waar de elektriciteitleidingen lopen. Geef op de tekening met kleuren aan welke draden door welke leidingen moet lopen (zie kleurcodes).
Bent u klaar om de elektra aan te leggen? Schakel dan de stroomgroep of –groepen uit. Controleer met de spanningszoeker of de spanning er daadwerkelijk af is. Vervolgens legt u het eerste deel van de elektriciteitsleiding aan vanaf de centraaldoos naar de muren. Teken de positie van de leidingen, stopcontacten en schakelaar op de muur af. Laat de leidingen vertikaal lopen, loodrecht op de stopcontacten en of lichtschakelaars. Boor vervolgens gaten in de muur voor de muurdozen en monteer de stopcontacten en de schakelaars. Vervolgens hakt u sleuven in de muur voor de elektriciteitsleidingen. Zaag nu de elektriciteitsleidingen met een ijzerzaag op maat en plaats deze in sleuf. Vervolgens leidt u de elektradraden met een trekveer door de leidingen. Monteer nu de draden aan de stopcontacten en schakelaars.
Hulp van een elektricien
Het installeren van elektra moet secuur gebeuren. Één klein foutje kan kortsluiting doen veroorzaken. Met weinig kennis van elektriciteit is het dan ook aan te raden de hulp van een elektricien in te schakelen. Een vakman van Elektricien-Nu legt de elektra op een vakkundige wijze aan. Via een vrijblijvende offerte komt u in contact met een specialist bij u uit de regio. Mocht u last hebben van een stroomstoring, dan staat Elektricien-Nu ook altijd voor u klaar, ongeacht de dag of het tijdstip.