HR glas vervangen voor HR++ glas is een slimme investering

Tussen oude en nieuwe woningen bestaan veel verschillen. Zo zijn oude huizen van voor 1980 vaak veel minder goed geïsoleerd. De ramen bestaan bijvoorbeeld slechts uit enkel glas, waardoor het in de woning vrij koud kan worden. Nieuwbouwhuizen maken daarentegen vaak gebruik van dubbel glas. Met name het aanschaffen van HR++ glas is erg verstandig. Door HR glas te vervangen voor HR ++ glas creëert u niet alleen extra warmte in huis, maar bespaart u ook nog eens veel geld. De glaszetters van Lunzen uit Amersfoort hebben voor u de voor- en nadelen op een rij gezet.

HR Glas

Hoogrendementsglas

De meeste woningen hebben tegenwoordig dubbel glas. HR glas (hoogrendementsglas) is bijzonder populair als isolatie. Ondanks de kwaliteit van het glas kan het in huizen met grote oppervlaktes nog steeds koud worden. Met het vervangen van HR glas voor HR++ heeft u gelukkig nooit meer last van koude handen en voeten. HR++ glas isoleert namelijk ontzettend goed. Het glas isoleert 50 procent beter dan het beste dubbel glas. Specialisten gebruiken voor de sterkte van de glasisolatie de zogeheten ‘U-waarde’. Deze geeft de grootte van de warmtestroom aan. Een lage U-waarde betekent dat het glas uitstekend isoleert. Ter vergelijking: HR++ glas heeft een U-waarde van ongeveer 1,1 tegenover dubbel glas met 2,8 U-waarde. De U-waarde bij enkel glas is maar liefst 5,8 groot. Daardoor heeft u in ruimtes als de keuken of huiskamer soms last van veel tocht.

Extra bescherming met coating

Dubbel glas en HR ++ zijn bijna hetzelfde. Het verschil tussen de materialen is echter dat hoogrendementsglas een extra isolerende laag heeft. Dit wordt ook wel ‘coating’ genoemd, en zorgt voor betere isolatie. Bij elke type HR is de coating versterkt, wat uiteindelijk heeft geleid tot HR ++ glas. Inmiddels is er zelfs HR +++ glas beschikbaar. Deze heeft drie glasplaten met coating, en daardoor een zeer lage U-waarde. Het voordeel van HR ++ en varianten is dat u veel minder hoeft te stoken. De woning blijft daardoor altijd lekker warm. Door de kachel vaker uit te laten bespaart u bovendien veel geld, gemiddeld ongeveer 260 euro per jaar. Het vervangen van HR glas voor HR ++ glas is dus een verstandige en energiebesparende investering.

Investering terugverdienen

Voor het plaatsen van HR ++ glas bent u een paar duizend euro kwijt. Daar staat echter een lagere energierekening tegenover. Bij een lager budget kunt u er eventueel ook voor kiezen om ruiten te vervangen. Dit is namelijk goedkoper dan het kopen van een nieuwe ruit. Kies in dat geval voor ruimtes waar het vaak tocht. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, of de woonkamer. Binnen afzienbare tijd zult u merken dat de energierekening een stuk lager uitvalt. Bovendien verdient u de investering in enkele jaren duurt. Gemiddeld duurt het bij HR ++ 5 tot 7 jaar voordat u al het geld terug heeft verdiend.