Lekkende kraan herstellen doe-het-zelf

U herkent het wel; u hebt het in uw woning prima voor elkaar, maar dan opeens in de nacht hoort u een irriterend geluid. Een soort ritmisch getik wat u behoorlijk uit uw slaap kan houden. Wanneer u dan gaat controleren komt u er al snel achter dat een van uw kranen in uw woning aan het lekken is. Een lekkende kraan ontstaat doorgaans niet opeens; het is het gevolg van kalk in uw leidingwater wat zich vastzet op de onderdelen van uw kraan. Ons aannemersbedrijf staat voor u klaar voor het herstellen van een lekkage aan uw dak, maar ook voor de kleinere klussen als het herstel van een lekkende kraan.

lekkende kraan herstellen doe-het-zelf

Een nieuwe kraan is niet direct nodig

Uiteraard kunt u wanneer één van uw kranen begint te lekken naar de bouwmarkt gaan om een nieuwe kraan te kopen, maar dit hoeft helemaal niet per definitie nodig te zijn; waarschijnlijk is er maar één onderdeeltje van uw kraan aangetast en het vervangen van dat ene onderdeeltje is een stuk minder kostbaar en arbeidsintensief dan het vervangen van een hele kraan. Wanneer de kraan erg verouderd is, en u er sowieso op was uitgekeken wordt het natuurlijk een ander verhaal.

Voorkom een ravage; denk aan uw hoofdkraan

Klussen aan uw waterleiding is iets wat u niet snel zelfstandig zal gaan doen. Toch is het redelijk eenvoudig om te klussen aan uw kraan. In dit geval is er echter één ding wat u wel moet doen voordat u een kraan van uw wastafel of gootsteen afdraait; u zal altijd eerst de hoofdkraan moeten afsluiten. Hierdoor voorkomt u namelijk dat het water als een fontein omhoog zal komen spuiten. Uw kraan functioneert wanneer hij dichtgedraaid zit namelijk als een soort stop. Een open gat in de waterleiding wordt dan ook direct een waterballet.

Een kraanleertje vervangen doe-het-zelf

Wanneer u kranen hebt die met een kraanleertje werken – vaak zijn dit de wat oudere kranen – gaat u eerst naar de bouwmarkt toe voor een kraanrenovatiesetje. U vindt hierin diverse maten kraanleertjes zodat u altijd het juiste leertje hebt. Een kraanleertje bevindt zich onderin het binnenwerk van de kraan. U draait het kraanleertje uit het binnenwerk – vaak zal het compleet verkalkt of versleten zijn – en vervangt het door een nieuw kraanleertje.

Een keramische kraan repareren

Een keramische kraan is doorgaans te vinden in de nieuwere kranen. Wanneer u een keramische kraan wil vervangen zult u in het bovendeel van het binnenwerk moeten zoeken naar het type nummer. Met dit typenummer gaat u naar de bouwmarkt toe, en u koopt een binnenwerk met hetzelfde nummer. Met een steeksleutel draait u eenvoudig het binnenwerk los, en vervangt u het bovendeel.

Een loodgieter inschakelen

Wilt u een vakman inschakelen om de problematiek te verhelpen? Dat kan. De loodgieters van Jos Laan zijn specialist in lekkage, zowel op het dak als het herstellen van een lekkende kraan. Via de bovenstaande link komt u direct terecht op de website van Jos Laan, van daaruit is het een fluitje van een cent om een offerte aan te vragen.