Ligbad installeren doe-het-zelf


Hoe installeert u een ligbad?

In een mooi ligbad kunt u heerlijk ontspannen, gewoon in uw eigen badkamer. Het kan echter vrij duur zijn om een bad aan te schaffen en te laten plaatsen. Als ervaren doe-het-zelver wilt u deze klus dan misschien ook het liefst zelf onder handen nemen. Dat is prima te doen: het plaatsen van een ligbad is een klus die u prima uit kunt voeren, zolang u de juiste gereedschappen in huis heeft en voldoende voorbereid bent. Op die manier kunt u veel geld uitsparen, en toch genieten van alle voordelen die het ligbad met zich meebrengt.

ligbad-installeren doe-het-zelf

Wat heeft u nodig om een ligbad te monteren?

Om een luxe badkuip in huis te plaatsen, is een goede voorbereiding nodig. Hoeveel werk het is om een bad te installeren, en hoe uitdagend de klus is, is vooral afhankelijk van het type bad dat u aanschaft. Een simpele badkuip hoeft alleen aangesloten te worden op de aan- en afvoerleiding, en vastgezet te worden. Baden met meer uitgebreide functies – bijvoorbeeld een bubbelbad – zijn echter lastiger te monteren. Let dus goed op dat u niet teveel hooi op de vork neemt, en schakel zo nodig een professional in om de installatie te realiseren.

Een ligbad installeren: doe-het-zelf

Het monteren van het ligbad gaat in enkele stappen. Allereerst is het belangrijk de juiste plaats af te meten, waarbij het bad goed tegen een muurzijde moet rusten. Daarna kunt u de wateraanvoer en –afvoer in orde brengen, en een kraan plaatsen. Vervolgens kan het bad op zijn plaats gezet worden. Hierbij is het vooral van belang dat het ligbad waterpas staat: vaak hebben de baden verstelbare poten, waarmee dit geregeld kan worden. Hierna kan het bad vastgezet worden. Ouderwetse modellen hebben meestal pootjes, maar moderne baden worden ingebouwd met cement. Dit heeft als voordeel dat het bad veel stabieler ligt en bovendien beter geïsoleerd kan worden.

afwerken ligbad

Het afwerken van het bad

Nadat de cement is opgedroogd of het bad op een andere manier is vastgezet, vult u het bad met water. Hierna kunt u het bad isoleren, bijvoorbeeld door minerale wol of schuim onder het bad te spuiten. Dit zorgt ervoor dat het water veel langer warm blijft, en voorkomt bovendien krakende geluiden. Ook kan het bad betegeld worden. Door de naden netjes te kitten, voorkomt u eventuele waterschade. Het ligbad installeren doe-het-zelf is nu afgerond, zodat u heerlijk kunt baden.

Een installateur inschakelen

Indien u twijfelt of u in staat bent om deze klus zelf uit te voeren is het wellicht handig om de hulp in te roepen van een erkende badkamer specialist. Op die manier bent u verzekerd van een goed eindresultaat. Via Santebo badkamers en tegelwerk komt u direct in contact met een specialist bij u uit de regio.