Wastafel vervangen

In een eerder artikel legden wij uit hoe je een ligbad installeert. Nu gaan we in op het plaatsen van een wastafel. Je eigen wastafel vervangen lijkt ingewikkeld, maar iedereen met een beetje doorzettingsvermogen en gereedschap, zal het lukken. Leg alvast een boormachine, waterpashouder, steeksleutels, waterpomptang en een kleine zaag klaar. Controleer of er schroeven, moeren en pluggen aangeleverd zijn bij je nieuwe wastafel. Mocht er een instructieboekje bijzitten, hou die bij de hand. Daarnaast heb je vaak een stuk Pvc-buis nodig met een doorsnede van 40 millimeter, omdat de nieuwe wastafel in de meeste gevallen net anders op het afvoerpijp wordt aangesloten.

wastafel plaatsen doe-het-zelf

Fase 1 Oude wastafel weghalen

Sluit allereerst je waterleiding af. Draai vervolgens de knelfittingen van je kraan los. Met de hand kan je de sifon, dat is het onderdeel wat onderaan je wasbak hangt en voorkomt dat de rioollucht naar boven komt, losdraaien van de afvoerpijp. Nadat je de bevestigingsmoeren bij de muur hebt losgeschroefd, kan je de oude wastafel van de muur tillen.

Fase 2 Hoogte aftekenen

Meestal kan je de oude ophanggaten niet weer hergebruiken, omdat de nieuwe wastafel een net wat ander formaat of systeem heeft. Bepaal opnieuw hoe hoog je de wastafel wilt hebben. De gebruikelijke hoogte ligt tussen de 80 en 90 centimeter. Ben je lang, dan is een hoogte van 90 centimeter aan te raden en dit is gemeten van vloer tot bovenkant wasbak. Teken de gaten af op de muur. Ze moeten geheel waterpas ten opzichte van elkaar liggen, anders hangt straks je wastafel scheef.

Fase 3 Gaten boren

Het beste kan je een steenboor gebruiken (te herkennen aan de zijvleugels). Maak eerst een puntje in de tegels met behulp van een schroevendraaier, of teken de gaten af op een stukje afplaktape, om te voorkomen dat de boor uitglijdt. De meest gebruikte doorsnede van de gaten bij wastafels is 10 millimeter. Vervolgens doe je de pluggen erin en kan je het schroefgedeelte van de bouten in de muur draaien.

Fase 4 Wastafel plaatsen

Bedenk eerst of je de kraan alvast op de wastafel wil vastmaken voor hij aan de muur wordt bevestigd. Schuif de wastafel over de schroefbouten heen en draai de moeren vast. Niet te stevig, want dan beschadig je het porselein. Bevestig vervolgens de sifon onder de wasbak en aan het afvoersysteem. Wellicht moet je hiervoor een stuk Pvc-buis op maat maken. Sluit de kraan weer aan op de waterleiding met behulp van de flexibele slangen en hou daarbij in de gaten dat het warm water altijd links zit. Markeer eventueel van tevoren welke de watertoevoer warm is.

Fase 5 Afkitten

Zorg voor sanitairkit dat schimmels en bacteriƫn weert en maak alles goed droog. Doe de kit tussen de tegelwand en de wastafel en gebruik eventueel een kitlepel om het netjes af te werken. Lees goed op de bijsluiter hoe lang de kit moet drogen. Soms moet je nog 24 uur wachten voor je je mooie nieuwe wastafel mag gebruiken.

Badkamerspecialist inschakelen

Indien het plaatsen van de wastafel u niet goed afgaat is het verstandig om een installatiespecialist in te schakelen. Een badkamer specialist van Badkamer Expres is u in dat geval graag van dienst. Badkamer-expres.nl is specialist in badkamer renovatie operatief in heel Nederland en staat tot uw beschikking. Klik op de bovenstaande link en maak een vrijblijvende afspraak.